3D-Printer Tevo Tarantula

From MakersLink
Jump to navigation Jump to search


Information
Tarantulasmall.jpg
Namn Tevo Tarantula
ID-nummer ID-numret på etiketten
Länk till manual
Driftinformation Fungerar. Använd 1.75mm material, kolla vilken nozzel som är monterad
Kontaktpersoner @kimtoivanen
Ägandeförhållande Utlånad av Kim Toivanen

Status: Åter hem till Trollhättan. Tack för alla printjobb hen gjort och lycka o välgång i nästa Makerspace!

Verkar ev. gilla att printa ägg och i så fall åter vara körbar. Nozzel: Normalt 0.4mm. Plast: 1.75mm. Den har även Octopi IP 122 (30)

Kom igång
För att kunna printa någonting så måste du först använda ett slicer-program för att omvandla din 3D-modell till G-kod. Det finns en mängd olika program att välja mellan, för Cura och Simplify3D så finns det färdiga profiler med inställningar att ladda ner och importera på din egen dator. Det går också bra att använda datorerna i spacet för att generera G-kod. OBS nozzle-storlek är 0,4 mm och ej utbytbar

Inställningar för Simplify 3D


Byte av filament
För att byta filament så måste du först värma upp hotenden/nozzlen så att den når åtminstone 200 grader för PLA-filament. När displayen visar 200C klämmer du ihop "klämman" med fjäder på extrudern på höger sida av skrivaren och drar ut befintligt filament för hand, därefter kan du föra in det nya filamentet, det kan vara lite besvärligt att få in det nya filamentet i slangen man kan få peta lite fram och tillbaks för att det ska gå i. När filamentet är ifört hela vägen ner till hotenden så bör det komma ut lite filament ut nozzlen.

Extruder.jpg


Innan man börja printa
Sätt temperaturen på nozzeln till 200 C under menyn Control och undermenyn Temperature. Backa därefter till huvudmenyn och välj Move axis // Extruder // 10 mm vrid därefter så skrivaren extruderar ut 20-30 mm filament. Detta pga att i endcoden i slicern ligger ett kommando som backar filamentet efter varje färdig utskrift ca 20-30 mm så att den inte "droppar" filament på den färdiga modellen. Därför är det viktigt att extrudera ut lite filament annars är det risk att de första 20-30 mm man printar inte får något material då printern har backat upp materialet vid tidigare utskrifter. Använder du de färdiga profilerna behöver du inte tänka på detta då det är justerat i dessa.Börja printa
Stoppa i minneskortet på vänster sida av den orangea lådan, bläddra i menyn med hjälp av hjulet till vänster om LCD displayen och tryck in hjulet för att välja kommandot Print from SD för att starta utskriften.

Kort.jpg