Skomakarmaskin

From MakersLink
Revision as of 05:30, 26 August 2022 by Kriffe (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search


Information
Skomakarmaskin
Namn Skomakarmaskin
ID-nummer
Länk till manual Elastic
Driftinformation Fungerande
Kontaktpersoner Jens Larsson, Lars Aronsson, Nell Peterson
Ägandeförhållande Utlånad av Jens Larsson

Skomakarmaskin eller skomakarsymaskin kallas en kraftigare symaskin, som duger att sy i läder för att göra skor, väskor och andra saker, eller i riktigt tjockt tyg. Från det att den moderna Singer-symaskinen hade funnit sin form omkring år 1850 dröjde det inte länge innan skomakarmaskiner kom på marknaden. Bland de tidigaste modellerna finns en som kallas "cylindermaskin", eftersom pressarfoten sitter i en vridbar cylinder som kan ändra sömmens riktning. Firman H. Sackmann i Stockholm köpte dem från olika tillverkare i Tyskland och satte sitt eget varumärke på dem, åtminstone från 1885. Det är en sådan maskin som finns i Makerspace Linköping. För lådor och andra tillbehör av trä, drev Sackmann en snickerifabrik i Linköping intill järnvägsstationen, nuvarande Skylten. Även Husqvarna har tillverkat skomakarmaskiner. Från cirka 1920 har de elmotor, men äldre maskiner drivs med handvev och/eller trampa. Många modeller finns att se på Skoindustrimuseet i Kumla.

Undertråden

(Ur vår Slack, kanalen Hantverk, från en tidigare ägare till maskinen, via FB-gruppen Gamla verktyg & Hantverk här, något redigerat här.)

Det är ganska enkelt att trä undertråden, men problemet är att undertråden ibland kommer ur takt med övrig mekanik. Det finns ett litet kugghjul inblandat i problemet, och det är inte i bästa skick.

Se filen Guide hur man trär en skomakarmaskin, eller läs mer nedan

Det går att trä tråden och få en fungerande maskin. Ibland hamnar undertrådsfunktionen i osynk med övrig mekanik. Men det är en enkel konstruktion och det går att lösa.

D: trådrullen fylls med tråd. Det finns en liten handvev för att sätta fart på en konisk pinne på vilken man sätter fast rullen.

C: rullen placeras i en cirkulär bobbin med ut hål för tråden. Det finns en skruv med vilken man kan justera ett tryck på tråden och det avgör hur hårt undertråden spänns. På utsidan av bobbinen finns en klack. Det är den här klacken som ska fånga upp övertråden och dra den runt bobbinen.

A: Bobbinen, med trådrullen i, placeras i en "skål" och skålen rör sig fram och tillbaka en gång per stygn tack vara ett kugghjul som drivs av en gängstång. Gäng stång rör sig fram och tillbaka i takt med vevandet/trampandet.

Det som har hänt ifall man inte får någon söm i varje stygn är att A har hamnat ur fas. Det får till följd att övertråden inte fångas upp i rätt moment, och övertråden dras heller inte runt bobbinen. Det här åtgärdas genom att lyft upp A och vrida den något medsols eller motsols samt stoppa ned den igen och testa. Kugghjulet i botten kan vara slitet eller sitter kanske inte tillräckligt hårt.

Länkar