Laserskärare K40 and Lokalen: Difference between pages

From MakersLink
(Difference between pages)
Jump to navigation Jump to search
m (status ej fungerande)
 
m (laserinfo uppdaterad)
 
Line 1: Line 1:
{{Utrustning_Inforuta
== Hitta hit ==
  |Namn              = Laserskärare K40 "Blåbär"
'''Adress:''' Fridtunagatan 24 (f.d. Westmansgatan 47 A), en del av Ebbepark (f.d. Wahlbecks industriområde), Linköping.
  |ID                = ???
<br>'''Karta:''' [https://www.openstreetmap.org/#map=19/58.40434/15.60210 OpenStreetMap], [https://www.google.com/maps/@58.4043193,15.6021161,20z Google Maps]
  |Manual            = Finns det någon?
  |Driftinfo          = Ej i drift, undanställd. Nätdel bytt, controller bytt, mjukvara bytt, snart körbar. /Antiloop
  |Kontaktpersoner    = {{SlackUser|samiam}}, {{SlackUser|tec}}, {{SlackUser|klajo}}
  |Ägandeförhållande  = Utlånad av {{SlackUser|mattias}}
  }}


= Introduktion =
Ingång till Makerspace Linköping sker via Fridtunagatan 24 (f.d. Westmangatan 47 A). Alternativ ingång finns på östra sidan av huset där det kan vara lättare att lasta/lossa saker. Ytterdörrarna är låsta på vardagar efter 19 och på helger. Vid ytterdörrarna finns en porttelefon, ring med den så kan värden låsa upp. Se hemsidans [https://makerslink.se/besok-oss/ kalender för öppettider].


K40 Blåbär är ej fungerande, undanställd i förvaringen.
Se upp med att du måste öppna med låsupp knappen när du går ut och dörren är låst. Det finns ingen fördröjning utan väktare larmas direkt om man bara går ut utan att använda knappen.


Med denna laserskärare "Blåbär" kan du skära eller gravera material så som plywood och plexiglas. Laserskäraren kan gravera i gråskalor.
<gallery widths="300" heights="200" perrow="2">
Hitta lokalen 1.jpg|Från E4, ta västra infarten 111 till Linköping. Fortsätt förbi Ryd och Gamla Linköping i riktning mot centrum. På Malmslättsvägen från väster, ta höger (söderut) vid Vallaplan mot Ebbepark.
Hitta lokalen 2.jpg|Från Linköpings centrum, ta Malmslättsvägen österut mot Gamla Linköping. Vid Vallaplan, ta vänster (söderut) mot Ebbepark.
Hitta lokalen 3.jpg|Från Malmslättsvägen vid Vallaplan, mellan Coop och Kebabhuset, leder Westmansgatan söderut mot Ebbepark.
Hitta lokalen 4.jpg|Ebbepark (f.d. Wahlbecks industriområde) är ett område med kontorshus på vänstra (östra) sidan av Westmansgatan. Makerspace Linköping ligger i det första (nordligaste) huset av tegel och glas.
Hitta lokalen 5.jpg|Makerspace Linköping ligger i huset av tegel och glas till vänster (norr om) första infarten från Westmansgatan.
Hitta lokalen 6.jpg|Huset heter numera Mattverkstan.
Hitta lokalen 7.jpg|I husets bottenvåning finns restaurangen Svinneriet (f.d. Gotthards kök & matsalar).
Hitta lokalen 8.jpg|Makerspace Linköping har stora entrédörren till höger om restaurangen. Det finns porttelefon om dörren är låst.
Hitta lokalen 9.jpg|I entrén finns en historik över Wahlbecks industrier och Ebbepark. Gå rakt fram tills korridoren kröker åt höger.
Hitta lokalen 10.jpg|Makerspace Linköping ligger på bottenvåningen och har första dörren intill informationstavlan. Ringklocka finns.
</gallery>


Storleken på arbetsytan är ca 27,5 x 18,5 cm (med god vilja kan arbetsstycket vara några cm bredare).
=== Ringklocka ===


= Före skärning =
Ringklockan som tidigare satt utomhus är nu flyttad till den inre dörren till Makerspace Linköping.
Porttelefonen har ersatt den yttre ringklockan.


# Se till att det finns vatten i hinken på golvet (för kylning).
== Besöksloggning ==
# Slå på strömmen till datorn
#* Går den inte igång: Kolla att strömbrytaren bakpå, på nätagget, inte är avstängd
#* Går den igång, men det är ingen bild: rucka på hdmi-kabeln bakpå datorn och prova att dra ur den och sätta i den igen (behöver fixas!)
#* Går inte resten av utrustningen igång: det finns en liten ratt på förgreningsdosan som ställer känsligheten - när datorn (master) är på, ska skärm, laser, fläkt bakpå och vattenpump (slave) också gå på
# Se till att pumpen till kylningen (på golvet) går igång, annars riskerar lasern att överhettas.
# Se till att fläkten till utsuget på baksidan av laserskäraren går igång.
# Invänta att datorn startar och starta programmet Lightburn (MoshiDraw).
# Se till att knappen märkt ''Laser switch'' är så långt ut som möjligt (det innebär att laserstrålen är avstängd, som säkerhet när luckan öppnas, material läggs i maskinen osv.)
# Lägg det du vill skära/gravera på skärbädden.
# Slå på vippströmbrytaren (märkt ON/OFF) till laserskäraren, kolla att airassist är på.


= Lightburn =
Systemet för besöksloggning som fanns innanför entredörren har inte använts på länge och är nu nedmonterat. Ett nytt, enklare och besökarneutralt system kommer eventuellt att installeras. Det kommer bara att notera antal besökare i lokalen med mål att få statistik på populära tider och dagar.


Titta på lektioner
= Lokalen =
https://lightburnsoftware.com/pages/tutorials


= Moshidraw =
Lokalen anpassas ständigt till de verksamhetsområden som är av intresse. Vår ursprungliga lokal var betydligt större än nuvarande men vi har i omgångar förlorat en del, bland annat vårt Workshop och konferensutrymme 'Makers Corner'. Som kompensation fick vi då tillgång till Sankt Kors Showroom som finns mittemot vår entre. Där kan vi hålla workshops och andra möten som kräver en lugn miljö. Lokalen måste bokas hos Sankt Kors. Hör med styrelsen hur det går till. 
Vår lokal disponeras nu för följande verksamhetsområden:.
 
Entre, Snickeri, Mekatronik, 3D-skrivare, Fräsar, Maskinverkstad, Metallverkstad, Hantverk, Måleri, Förvaring, Fikahörn samt Pentry. 
 
Bilder på områdena kommer senare. 
 
= Garderob =
En ny garderob finns nu i entren. Garderoben är avsedd att användas för ytterkläder. Arbetskläder skall förvaras i måleriavdelningen.
 
= Mekatronik =
Arean under fläktrummet är inglasad och golvet har ESD-matta. Där finns arbetsbänkar för Mekanik respektive Elektronik konstruktioner, Linux och Windows datorer, Laserskrivare och Ethernet. Handverktyg, Limpistol, Varmluftspistol, Lödstationer, Utsug, Oscilloskop mm finns på arbetsbänkarna. Ett mindre komponentförråd får användas fritt av medlemmarna. Labstationer med diverse komponenter för Raspberry och Arduino projekt finns också. Två projektbord för medlemsprojekt kan disponeras under begränsad tid. Bokas hos områdesansvarig #marten.
 
= Fikahörn =
Fikahörnet finns utanför Mekatronikrummet. Det är byggt på en flyttbar platta med parkettgolv och inrett med soffa, bord och Internet-TV. Nymalet kaffe, The och choklad bjuder vår sponsor på.
 
= Hantverk =
Är under ombyggnad. Fn finns arbetsbord, förvaringshyllor, skärmaskin, tygtryck, symaskiner, liten vävstol och spinnrock. En större vävstol finns på loftet över Metallverkstaden.
 
= 3D skrivare =
 
Våra 3D-skrivare finns utanför Mekatronikrummet. Tre Prusa 3 varav en är placerad i skåp för att kunna köras med ABS-filament som kräver högre temperatur samt en lite äldre Ultimaker. Förvaringsplats för medlemmars filament finns intill skrivarna. Där finns också ett mindre filament sortiment som tillhör Makerslink och får användas av medlemmarna.
 
= Maskinverkstad =


[[File:Moshidraw-2016-main.png|1000px]]
I Februari 2017 blev vi av med det tidigare sammanhållna verkstadsutrymmet vid lastkajen. En ny, fräsch maskinverkstad utrustad med fräs, svarv och pelarborrmaskin finns nu utanför Heta rummet.


== Steg 1 - Läs in eller rita bild ==
= "Snickerboa" =
Snickarverkstaden har fått utökat utrymme med nya snickarbänkar och en verktygsvagn. Maskinavdelningen är ommöblerad och har uppdaterats med diverse maskiner. En hylla för förvaring av pågående projekt finns. Projektet skall märkas med ägare enligt samma system som används för lådförvarade projekt.


Det finns ett par sätt att få in motiv i programmet:
= Fräsar =
* Rita med verktygen i vänsterkanten
En väl fungerande X-carve är i drift och en större variant under uppbyggnad.
* Importera bildfil (programmet stödjer bilder i både raster- och vektorformat)
** raster: Windows bitmap (BMP), JPEG (JPG, JTF, JFF, JPEG)
** vektor: DWG, DXF, DST, HP GL plotter (PLT, HGL), Adobe Illustrator 8 (AI), Enhanced Windows Metafile (EMF), Windows Metafile (WMF)


Rasterformaten har funkat bra, men DXF har visat sig vara kinkigt.  Det som verkar avgörande är att [https://en.wikipedia.org/wiki/Spline_(mathematics) splines] görs om till linjesegment.  Om MoshiDraw kraschar med felmeddelandet ''Access violation at address 0073CCB4 in module 'moshidraw.exe'. Read of adress 00000000.'' kan det vara det som är problemet.
= Laser =
* Funkar
En laserskärare Gweike Cloud Basic 50W CO2-laser är i drift. Guide och regler finns på Slack Canvas och på papper vid lasern.  
** Adobe Illustrator, exportera som DXF version 99(?) samt .AI version (Illustrator 8)
** Fusion 360, installera insticksmodulen [https://apps.autodesk.com/FUSION/en/Detail/Index?id=4611814297957846949&appLang=en DXF Spline To Polyline] och exportera via ''Export to DXF (Splines as Polylines)'' som hittas under Sketch-menyn. Får du felmeddelandet ''Please activate a sketch before running this command!'': se till att välja en sketch och därefter ''Edit Sketch'' - det räcker tydligen inte att bara markera den.  ''Conic curve'' verkar inte kunna importeras, men splines, rektanglar, cirklar och linjer verkar funka fint.
** Onshape, DXF 2000
* Funkar inte
** DXF-export från Inkscape


Placera bilden/bilderna så som du vill ha dem på arbetsytan.
Äldre lasrar (ej fungerande): En stor laserskärmaskin ("BSL") ärvdes tidig från Norrköpings Makerspace. Den var då i dåligt skick men med en jätteinsats av Ola Lindholm kom den i drift men är sedan 2022 ej fungerande. Två K40.


Klicka på ikonen som ser ut som en triangel med ett rött, vertikalt streck i (uppe till höger i verktygsraden), nu ska fönstret ''Output'' öppnas.
= Måleri =
Invid köket, jämte toaletterna finns ett utrymme för måleriarbeten med förvaringsskåp för brandfarliga vätskor.


== Steg 2 - Ställ in skärinställningar ==
= Heta Rummet =
 
=== Fliken FavoritesOption ===
Från entren rakt fram finns ett brandskyddat rum. Här finns plats för heta och brandfarliga arbeten. Utrustning:
[[File:Moshidraw-2016-cut.png|1000px]]
* Metallsvarv Örn
* Svetsutsug Plymovent
* Metallkap Biltema
* Pinnsvets
* liten MIG-svets med flusstråd Awelco
* Liten ugn 1000 grader (OBS: trasig 2019-01)
* Hydraulpress 10 ton Biltema
* Materialställ metall
* Pelarslip
* Massivt svetsbord med skruvstäd
* Tvingar i olika storlekar
* Vinkelslipar Biltema och Meec
* Elektrisk plåtsax Meec
* Automatisk svetshjälm
* Bänkfräsmaskin under uppbyggnad (2019-01)
 
Rummet är försett med utsugsfläktar, varav en svetsutsug med arm. Metallsvarven är i fungerande skick, men går lite sämre med backväxeln i, alltså på riktigt låga varvtal. Svarvstål och borr finns. Observera att rummet är under uppbyggnad, så svetsning är för närvarande ännu ej tillåtet. Håll dörren stängd om rökutvecklande arbeten pågår så löser inte brandlarmet i den stora lokalen ut.
 
= Hyllan =
 
Över Heta Rummet finns ett loft där diverse material nu förvaras. Av utrymningstekniska (?) skäl får inte flera personer vistas där men förhoppningsvis kan det ändras så att utrymmet kan nyttjas till någon verksamhet.


Lasern kan arbeta på två sätt:
= Pentry och WC =
* skära, vilket innebär att laserstrålen skär längs med linjerna i bilden; det kan kräva flera varv (pass) för att strålen ska orka igenom materialet
* gravera, vilket innebär att laserstrålen bränner de svarta områdena i bilden och lämnar de vita opåverkade


De viktigaste inställningarna finns under fliken ''FavoritesOption'' till höger i ''Output''-fönstret.
Längst in i lokalen finns vårt pentry med diskmaskin, micro samt porslin och bestick. Intill finns WC.  


; Engrave [mm/s]
= Återvinning =
: Hur fort strålen rör sig vid gravering. Huvudsakligen två faktorer påverkar hur kraftigt lasern bränner vid gravering: strömstyrka (ställs in med en ratt) och hastighet. Experimentera för att hitta vad som passar ditt motiv.
; Cut [mm/s]
: Hur fort strålen rör sig vid skärning. Ett antal faktorer påverkar hur kraftigt lasern bränner vid skärning: strömstyrka (ställs in med en ratt), hastighet och antalet pass. Experimentera för att hitta vad som passar ditt motiv.
; OutputType [Engrave/Outline]
: ''Engrave'' graverar och ''Outline'' skär.
; GetOutlineType [GetOutline Only/GetOutline All]
: Oklart vad den gör
; Versa/Normal
: Huruvida bilden spegelvänds eller inte.
; Convex/Concave
: Huruvida bilden inverteras eller inte (svart blir vitt, och vitt blir svart).


Antalet pass (hur många gånger strålen går i samma spår -- kan behövas för att skära genom vissa material) kan ställas in under fliken [[#Fliken NormalOption|NormalOption]].
I anslutning till det skjutbara hyllsystemet finns en hylla för återvunnet materiel. Det är fritt att ta det Du behöver därifrån och har du något överblivet så får du gärna ställa det där.


=== Fliken NormalOption ===
= Hemautomation =
[[File:Moshidraw-2016-NormalOption.png]]


För att ställa in hur många gånger strålen går i samma spår (antalet pass), se till att ''Loop'' är i kryssad och ange antalet varv. Om du även kryssar i ''WaitForClick'' kommer lasern att pausa och vänta ett musklick mellan varje varv. Genom att sätta Loop Times till ett högt värde och klicka med musen för varje varv kan du fortsätta tills lasern skurit genom det du vill skära för att sedan avbryta.
Vi hade tidigare ett flyttbart vägghörn med några monterade komponenter för hemautomation. Det är nu borta men i Mekatronikrummet finns ett litet exempel på ett Makerbyggt 12V system. Ett forum finns i Slack och en inbjudan till återkommande Workshops finns vår hemsida. Kontakta Tore (Mail: tore.mardh@gmail.com eller Slack: marten) om Du är intresserad.


= Under skärning =
= Projektförvaring =


# Tänk på dörren till Heta-arbeten-rummet när du kör laserskäraren. Om stora fläkten är på kan dock dörren stå lite på glänt för att skapa bättre drag. Branddetektorn i rummet reagerar endast på värme, medan de i de yttre utrymmena reagerar på rök.
Medlemmar kan förvara sitt projektmaterial i lokalen så länge reglerna för detta följs. Plats för mindre projektlådor finns i draglagret och i Mekatronikrummet. Längre projektmaterial kan förvaras i draglagret eller utanför Snickarverkstaden.  
# Koppla in den stora fläkten på väggen i 3-fas-uttaget och starta den när du börjar skära.
# Ratten ''Current regulation'' styr styrkan på lasern.  Här kan det behöva experimenteras lite. Påverkande faktorer:
#* Vilket material används?
#* Ska det skäras eller graveras?
#* Hur många pass kör lasern (en tjockare skiva kan kräva att lasern går i samma spår flera varv, där varje varv går allt djupare i materialet)?
#* Några [https://k40laser.se/watercooling/top-2-reasons-why-your-laser-tube-dies/ webbsidor] nämner en lämplig max-gräns på 16-18 mA för att laserrörets livslängd inte ska förkortas i onödan.
# Vill du prova utan att skära?  Se till knappen märkt ''Laser switch'' är i avstängt läge (så långt ut som möjligt).  Lasern kommer då inte att aktiveras under körning, utan endast motorerna som rör "skärhuvudet".
# Vill du skära? Se till att knappen märkt ''Laser switch'' är i aktiverat läge (så långt in som möjligt).
# Håll locket på laserskäraren stängt under körning. En strömbrytare inaktiverar laserstrålen när locket öppnas.
# Starta graveringen/skärningen med knappen ''Output'' i ''Output''-fönstret.


= Efter skärning =
Regler för förvaring beskrivs [[Regler_för_förvaring|här]].


# Slå av vippströmbrytaren (märkt ON/OFF) på laserskäraren.
== Ritningar ==
# Låt fläkten ventilera ut ev rök i laserskäraren.
# Koppla in den stora fläkten på väggen i 3-fas-uttaget, öppna den ena eller bägge luckorna på sidan av "fläktskåpet", sätt på fläkten och låt den gå en stund för att vädra ut. Stäng sedan av den.
# Stäng av datorn. Vattenpumpen och fläkten bakpå laserskäraren ska nu automatiskt stängas av (kontrollera att så är fallet).
# Behöver [[#Rengöring och service|lasern rengöras]]?
# Skriv i {{SlackChannel|maskiner}} om något strulade med maskinen.
# Fyll gärna i maskinloggen som finns vid maskinen, den kan hjälpa andra att hitta bra inställningar för olika material samt se om det är några problem med maskinen.


= Material =
Skall uppdateras. /marten


Se [[Laserskärning#Material|materialkapitlet på Laserskärning]].
== Hyllsystem ==


= Förslag inställningar =
Ett skjutbart hyllsystem finns installerat i hörnet av lokalen närmast köket. Nedan följer en tabell ett första förslag hyllfördelning till olika avdelningar. Siffrorna är numret för hyllraden och bokstaven hyllan på raden.


{| class="wikitable"
{| class="wikitable"
!|Material
!#
!|Tjocklek
!A
!|Skära/gravera
!B
!|Antal pass
!C
!|Hastighet
|-
!|Strömstyrka (current regulation)
!0
!|Tillagd av
|Lokalgruppen
!|Kommentar
|Lokalgruppen
|Lokalgruppen
|-
!1
|Lokalgruppen
|Lokalgruppen
|Lokalgruppen
|-
|-
|Kork (t.ex gryt- och glasunderlägg från IKEA)
!2
|3mm
|Workshop
|Gravera
|Workshop
|1
|Lokalgruppen
|50 cm/s
|8-10%
|{{SlackUser|tor_selden}}
|Hastighet: 50 cm/s är bra.
|-
|-
|[http://www.biltema.se/sv/Bygg/Ovrigt/Plexiglas--2000034953/ Biltemas plexiglas]
!3
|4mm
|System
|Skära
|System
|5
|System
|20 mm/s
|-
|25 mA
!4
|{{SlackUser|klajo}}
|3D-print
|Kanske skulle räckt med 4 varv, men tog 5 för att säkert kommit igenom
|3D-print
|3D-print
|-
!5
|Hantverk
|Hantverk
|Hantverk
|-
!6
|Mekatronik
|Mekatronik
|Mekatronik
|-
!7
|
|
|
|-
!8
|Verkstad
|Verkstad
|Verkstad
|-
!9
|Stora medlemsprojekt
|Stora medlemsprojekt
|Stora medlemsprojekt
|-
!10
|Stora medlemsprojekt
|Stora medlemsprojekt
|Stora medlemsprojekt
|-h
!11
|Återbruk
|Återbruk
|Återbruk
|-
!12
|Medlemslådor
|Medlemslådor
|Medlemslådor
|-
|-
|[http://www.biltema.se/sv/Bygg/Ovrigt/Plexiglas--2000034953/ Biltemas plexiglas]
|4mm
|Skära
|1
|4 mm/s
|25 mA
|{{SlackUser|klajo}}
|Kom igenom på ett varv med denna hastighet
|}
|}


= Tips, länkar m.m. =
= Nyckelinfo =
 
Information om nycklar till lokalen hittar du under [[Nycklar]].
 
= Brandskyddsutrustning och Första Hjälpen =


* Se [[Laserskärning#Länkar|länkkapitlet på Laserskärning]].
Information om den brandskyddsutrustning och till lokalen hittar du under [[Skyddsutrustning]].
* [http://k40laser.se/ k40laser.se]


= Rengöring och service =
= Fixarpass =


Punkter att fixa:
En gång per månad har vi ett fixarpass för att städa, ordna och göra det fint i lokalen.  Kvällsvärdar har var sitt pass, men alla är givetvis välkomna.


# Plocka bort och släng skräp runt maskinen
Fasta punkter för varje tillfälle:
# Dammsug runtikring maskinen och i skärområdet
* Sopa golv
# Kalibrera speglar: [http://www.floatingwombat.me.uk/wordpress/wp-content/uploads/2015/02/K40-Alignment-Instructions.pdf]
* Städa kök, kör diskmaskin vid behov
# Rengör speglar och lins: [https://k40laser.se/lens-mirrors/cleaning-your-mirrors-and-lens/] [https://www.youtube.com/watch?v=MRVwUb-mAck] (t.ex. [https://www.kjell.com/se/sortiment/hem-kontor-fritid/kontorstillbehor/kemi-spray-lim/spray-olja-isopropanol/luxorparts-ipaclean-isopropanol-250-ml-p18358 isopropanol] bör funka)
* Städa toaletter, rena handdukar
# Byt kylvatten
* Dammsuga mekatronikrummet & fikahörnet
# Provkör och kolla att wikin är uppdaterad
* Dammsuga möbler med tygklädsel
* Torka av alla bord
* Plocka i ordning i
** verkstäderna
** mekatronikrummet
** 3d-skrivarhörnan
** föreläsningshörnan
** hantverkshörnan
** heta-arbeten-rummet
* inventera torkpapper, soppåsar, lampor m.m. skriv upp på busybot i {{SlackChannel|lokalen}} (kolla vad som redan finns med "/busybot list" i den kanalen, läs hur du bockar av/lägger till med "/busybot help")
* tömma sopor
* samla ihop smutsiga trasor & handdukar i städskrubben


[[Category:Utrustning]]
När det är klart är det fritt fram att fixa det som behöver fixas -- någon maskin som behöver lagas, en guide till någon apparat som behöver skrivas, någon förvaring som ska monteras osv.

Latest revision as of 14:37, 22 March 2024

Hitta hit

Adress: Fridtunagatan 24 (f.d. Westmansgatan 47 A), en del av Ebbepark (f.d. Wahlbecks industriområde), Linköping.
Karta: OpenStreetMap, Google Maps

Ingång till Makerspace Linköping sker via Fridtunagatan 24 (f.d. Westmangatan 47 A). Alternativ ingång finns på östra sidan av huset där det kan vara lättare att lasta/lossa saker. Ytterdörrarna är låsta på vardagar efter 19 och på helger. Vid ytterdörrarna finns en porttelefon, ring med den så kan värden låsa upp. Se hemsidans kalender för öppettider.

Se upp med att du måste öppna med låsupp knappen när du går ut och dörren är låst. Det finns ingen fördröjning utan väktare larmas direkt om man bara går ut utan att använda knappen.

Ringklocka

Ringklockan som tidigare satt utomhus är nu flyttad till den inre dörren till Makerspace Linköping. Porttelefonen har ersatt den yttre ringklockan.

Besöksloggning

Systemet för besöksloggning som fanns innanför entredörren har inte använts på länge och är nu nedmonterat. Ett nytt, enklare och besökarneutralt system kommer eventuellt att installeras. Det kommer bara att notera antal besökare i lokalen med mål att få statistik på populära tider och dagar.

Lokalen

Lokalen anpassas ständigt till de verksamhetsområden som är av intresse. Vår ursprungliga lokal var betydligt större än nuvarande men vi har i omgångar förlorat en del, bland annat vårt Workshop och konferensutrymme 'Makers Corner'. Som kompensation fick vi då tillgång till Sankt Kors Showroom som finns mittemot vår entre. Där kan vi hålla workshops och andra möten som kräver en lugn miljö. Lokalen måste bokas hos Sankt Kors. Hör med styrelsen hur det går till.

Vår lokal disponeras nu för följande verksamhetsområden:.

Entre, Snickeri, Mekatronik, 3D-skrivare, Fräsar, Maskinverkstad, Metallverkstad, Hantverk, Måleri, Förvaring, Fikahörn samt Pentry.

Bilder på områdena kommer senare.

Garderob

En ny garderob finns nu i entren. Garderoben är avsedd att användas för ytterkläder. Arbetskläder skall förvaras i måleriavdelningen.

Mekatronik

Arean under fläktrummet är inglasad och golvet har ESD-matta. Där finns arbetsbänkar för Mekanik respektive Elektronik konstruktioner, Linux och Windows datorer, Laserskrivare och Ethernet. Handverktyg, Limpistol, Varmluftspistol, Lödstationer, Utsug, Oscilloskop mm finns på arbetsbänkarna. Ett mindre komponentförråd får användas fritt av medlemmarna. Labstationer med diverse komponenter för Raspberry och Arduino projekt finns också. Två projektbord för medlemsprojekt kan disponeras under begränsad tid. Bokas hos områdesansvarig #marten.

Fikahörn

Fikahörnet finns utanför Mekatronikrummet. Det är byggt på en flyttbar platta med parkettgolv och inrett med soffa, bord och Internet-TV. Nymalet kaffe, The och choklad bjuder vår sponsor på.

Hantverk

Är under ombyggnad. Fn finns arbetsbord, förvaringshyllor, skärmaskin, tygtryck, symaskiner, liten vävstol och spinnrock. En större vävstol finns på loftet över Metallverkstaden.

3D skrivare

Våra 3D-skrivare finns utanför Mekatronikrummet. Tre Prusa 3 varav en är placerad i skåp för att kunna köras med ABS-filament som kräver högre temperatur samt en lite äldre Ultimaker. Förvaringsplats för medlemmars filament finns intill skrivarna. Där finns också ett mindre filament sortiment som tillhör Makerslink och får användas av medlemmarna.

Maskinverkstad

I Februari 2017 blev vi av med det tidigare sammanhållna verkstadsutrymmet vid lastkajen. En ny, fräsch maskinverkstad utrustad med fräs, svarv och pelarborrmaskin finns nu utanför Heta rummet.

"Snickerboa"

Snickarverkstaden har fått utökat utrymme med nya snickarbänkar och en verktygsvagn. Maskinavdelningen är ommöblerad och har uppdaterats med diverse maskiner. En hylla för förvaring av pågående projekt finns. Projektet skall märkas med ägare enligt samma system som används för lådförvarade projekt.

Fräsar

En väl fungerande X-carve är i drift och en större variant under uppbyggnad.

Laser

En laserskärare Gweike Cloud Basic 50W CO2-laser är i drift. Guide och regler finns på Slack Canvas och på papper vid lasern.

Äldre lasrar (ej fungerande): En stor laserskärmaskin ("BSL") ärvdes tidig från Norrköpings Makerspace. Den var då i dåligt skick men med en jätteinsats av Ola Lindholm kom den i drift men är sedan 2022 ej fungerande. Två K40.

Måleri

Invid köket, jämte toaletterna finns ett utrymme för måleriarbeten med förvaringsskåp för brandfarliga vätskor.

Heta Rummet

Från entren rakt fram finns ett brandskyddat rum. Här finns plats för heta och brandfarliga arbeten. Utrustning:

  • Metallsvarv Örn
  • Svetsutsug Plymovent
  • Metallkap Biltema
  • Pinnsvets
  • liten MIG-svets med flusstråd Awelco
  • Liten ugn 1000 grader (OBS: trasig 2019-01)
  • Hydraulpress 10 ton Biltema
  • Materialställ metall
  • Pelarslip
  • Massivt svetsbord med skruvstäd
  • Tvingar i olika storlekar
  • Vinkelslipar Biltema och Meec
  • Elektrisk plåtsax Meec
  • Automatisk svetshjälm
  • Bänkfräsmaskin under uppbyggnad (2019-01)

Rummet är försett med utsugsfläktar, varav en svetsutsug med arm. Metallsvarven är i fungerande skick, men går lite sämre med backväxeln i, alltså på riktigt låga varvtal. Svarvstål och borr finns. Observera att rummet är under uppbyggnad, så svetsning är för närvarande ännu ej tillåtet. Håll dörren stängd om rökutvecklande arbeten pågår så löser inte brandlarmet i den stora lokalen ut.

Hyllan

Över Heta Rummet finns ett loft där diverse material nu förvaras. Av utrymningstekniska (?) skäl får inte flera personer vistas där men förhoppningsvis kan det ändras så att utrymmet kan nyttjas till någon verksamhet.

Pentry och WC

Längst in i lokalen finns vårt pentry med diskmaskin, micro samt porslin och bestick. Intill finns WC.

Återvinning

I anslutning till det skjutbara hyllsystemet finns en hylla för återvunnet materiel. Det är fritt att ta det Du behöver därifrån och har du något överblivet så får du gärna ställa det där.

Hemautomation

Vi hade tidigare ett flyttbart vägghörn med några monterade komponenter för hemautomation. Det är nu borta men i Mekatronikrummet finns ett litet exempel på ett Makerbyggt 12V system. Ett forum finns i Slack och en inbjudan till återkommande Workshops finns på vår hemsida. Kontakta Tore (Mail: tore.mardh@gmail.com eller Slack: marten) om Du är intresserad.

Projektförvaring

Medlemmar kan förvara sitt projektmaterial i lokalen så länge reglerna för detta följs. Plats för mindre projektlådor finns i draglagret och i Mekatronikrummet. Längre projektmaterial kan förvaras i draglagret eller utanför Snickarverkstaden.

Regler för förvaring beskrivs här.

Ritningar

Skall uppdateras. /marten

Hyllsystem

Ett skjutbart hyllsystem finns installerat i hörnet av lokalen närmast köket. Nedan följer en tabell på ett första förslag hyllfördelning till olika avdelningar. Siffrorna är numret för hyllraden och bokstaven hyllan på raden.

# A B C
0 Lokalgruppen Lokalgruppen Lokalgruppen
1 Lokalgruppen Lokalgruppen Lokalgruppen
2 Workshop Workshop Lokalgruppen
3 System System System
4 3D-print 3D-print 3D-print
5 Hantverk Hantverk Hantverk
6 Mekatronik Mekatronik Mekatronik
7
8 Verkstad Verkstad Verkstad
9 Stora medlemsprojekt Stora medlemsprojekt Stora medlemsprojekt
10 Stora medlemsprojekt Stora medlemsprojekt Stora medlemsprojekt
11 Återbruk Återbruk Återbruk
12 Medlemslådor Medlemslådor Medlemslådor

Nyckelinfo

Information om nycklar till lokalen hittar du under Nycklar.

Brandskyddsutrustning och Första Hjälpen

Information om den brandskyddsutrustning och till lokalen hittar du under Skyddsutrustning.

Fixarpass

En gång per månad har vi ett fixarpass för att städa, ordna och göra det fint i lokalen. Kvällsvärdar har var sitt pass, men alla är givetvis välkomna.

Fasta punkter för varje tillfälle:

  • Sopa golv
  • Städa kök, kör diskmaskin vid behov
  • Städa toaletter, rena handdukar
  • Dammsuga mekatronikrummet & fikahörnet
  • Dammsuga möbler med tygklädsel
  • Torka av alla bord
  • Plocka i ordning i
    • verkstäderna
    • mekatronikrummet
    • 3d-skrivarhörnan
    • föreläsningshörnan
    • hantverkshörnan
    • heta-arbeten-rummet
  • inventera torkpapper, soppåsar, lampor m.m. skriv upp på busybot i #lokalen (kolla vad som redan finns med "/busybot list" i den kanalen, läs hur du bockar av/lägger till med "/busybot help")
  • tömma sopor
  • samla ihop smutsiga trasor & handdukar i städskrubben

När det är klart är det fritt fram att fixa det som behöver fixas -- någon maskin som behöver lagas, en guide till någon apparat som behöver skrivas, någon förvaring som ska monteras osv.